Oönskade barn, saltsyra och fosfor

Maria på fotot är fotograferad av Göteborgspolisen på 1870-talet. Hon var ursprungligen från Dalsland men tar sig i 20-årsåldern till Göteborg. Hon ägnar sig där åt stölder vilket gör att hon får sitta i fängelse en kortare tid.

År 1875 är hon tillbaka i sina hemtrakter i Dalsland och föder där ett gossebarn, Gustaf. Han är "o.ä.", vilket vill säga att han var född utanför äktenskapet. Gustaf dör redan vid 5 månaders ålder. Någon månad innan dess är Maria misstänkt för att sökt haft ihjäl sin son med hjälp av saltsyra. Hon blir emellertid friad efter rannsakning i detta ärende. Maria flyttar sedan till Göteborg - blir gift med en skomakare och får ett antal barn med honom. Det första av dem är Augusta. När Augusta i sin tur vuxit upp och är 19 år är det dags för henne att föda barn. Inte oväntat är detta barn "oäkta" - ett exempel på det sociala arvet.

Marias dotter Augusta går bort bara ett år senare. Hon har enligt folkbokföringen begått självmord med hjälp av "fosforförgiftning". Fosfor var även en vanlig abortmetod vid denna tid - man erhöll fosforn genom att skrapa tändstickor. Men det var en riskabel metod. Försökte Augusta fördriva ett foster och dog av denna anledning? Vi får aldrig veta säkert, men vi blir ändå påminda om hur många de "oönskade" barnen var och hur illa de for.